Olej tłoczony na zimno z nasion konopi siewnych posiada charakterystyczne dla tego oleju smak i zapach. Może być stosowany jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które należą do Niezbędnych Nienasycone Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
Olej konopny – idealny do potraw na zimno
Olej konopny powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
Składniki:
Olej z nasion konopi siewnych tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna (energia) – 3411 kJ/830 kcal
- Tłuszcz, w tym: – 92 g
- kwasy tłuszczowe nasycone – 9,6 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 12 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 70 g
- Węglowodany, w tym: – 0 g
- cukier – 0 g
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
- Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 16 g
- Omega-6 (kwas linolowy) – 51 g
- Omega-9 (kwas oleinowy) – 11 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej.