Białko konopne to pełnowartościowy składnik pochodzący z częściowo odtłuszczonych nasion roślin konopnych. Zawiera aminokwasy ( zarówno egzogenne oraz endogenne) niezbędne do budowania białek w organizmie człowieka. Jest polecane zarówno osobom stosującym dietę roślinną, jak i mięsną, które pragną uzupełnić swoją dietę o inne źródło białka roślinnego. Białko konopne jest łatwo przyswajalne przez organizm, co ułatwia wchłanianie składników odżywczych.
Białko konopne zawiera bez wątpienia dużo błonnika pokarmowego, który stanowi źródło pożywienia dla pożytecznej flory bakteryjnej zasiedlającej nasze jelita.
Można go dodawać do koktajli, jogurtów, płatków zbożowych, owsianek czy wypieków. Konopie są także rośliną łatwo dostępną i przystępną cenowo. Warto zwrócić uwagę na białko konopne jako alternatywny składnik diety, który poza walorami odżywczymi, może również przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego.
Białko konopne to produkt, który powstaje z nasion konopi siewnej, a konkretnie z makuchu konopnego pozyskanego podczas tłoczenia na zimno tłuszczu z tych nasion. Konopie to roślina, która zyskała w ostatnim czasie na popularności ze względu na swoje właściwości. Wyróżnia się dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie, zawierające substancje psychoaktywne, oraz konopie siewne, używane głównie w przemyśle. Białko z konopi to źródło białka roślinnego, które w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularne wśród osób zwracających uwagę na swoją dietę. Nawet choć konopie mogą kojarzyć się głównie z marihuaną, to warto pamiętać, że konopia siewna ma zupełnie inny skład chemiczny i nie jest psychoaktywna. Konopia siewna to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, a białko konopne z niej pozyskiwane to doskonały pokarm dla tych, którzy poszukują białka roślinnego najwyższej jakości.