Mąka konopna powstaje z odtłuszczonych nasion konopi siewnej, który zawiera wiele cennych walorów. Mąka konopna zawiera aminokwas, taki jak tryptofan. Ponadto mąka z nasion konopi nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią. Mimo że mąka konopna nie zawiera w swoim składzie glutenu, to może być alternatywnym zamiennikiem dla tradycyjnej pszennej mąki. Wszystko to czyni mąkę z konopi idealnym wyborem dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia i dobre jedzenie.
Mąka konopna staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do jadłospisu ze względu na wiele korzyści jakie oferuje. Przede wszystkim zmielone ziarna konopi bogate są w błonnik. Ponadto, mąka konopna zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu, co sprawia, że jest ona idealnym wyborem dla wegetarian i wegan. Warto wprowadzić mąkę konopną do swojego jadłospisu, jako wartościowy składnik posiłków, jako dodatek do owsianki, jogurtu, wypieków, zup a nawet sosów.